Karens för vårdkonsulter – vad gäller?
Kort sammanfattning
Karens innebär att du under en tid inte kan ta konsultuppdrag hos din före detta arbetsgivare, i regel 6–12 månader efter avslutad anställning. Under karenstiden kan du ta uppdrag hos andra vårdgivare. Exakt vad som gäller beror på din tidigare arbetsgivare, så prata med din konsultchef.
Livet handlar om att ta ställning. Att välja det goda. Att välja bort det dåliga. När du bestämmer dig för att lämna en fast anställning och börja som konsult är det en sak du behöver känna till från början: karens.
Karens kan påverka var du kan ta uppdrag under din första tid som konsult. Med rätt kunskap kan du planera för den, i stället för att överraskas. Här går vi igenom vad karens är, hur länge den brukar gälla och vad du kan göra under tiden.
Vad är karens?
Många offentliga vårdgivare tillämpar i regel en karensregel för konsulter. Den innebär att du inte är välkommen att arbeta som konsult hos en före detta arbetsgivare under en period efter att din anställning har avslutats.
Syftet är att undvika att personal säger upp sig för att direkt komma tillbaka till samma arbetsplats som konsult. För dig som konsult betyder det att din tidigare arbetsplats, och ibland fler verksamheter hos samma arbetsgivare, inte är aktuell för uppdrag under karenstiden.
Hur länge gäller karens?
Karensen gäller i regel 6–12 månader efter avslutad anställning. Exakt vad som gäller beror på den arbetsgivare du lämnar. Ta därför reda på vilka regler din nuvarande arbetsgivare tillämpar innan du säger upp dig, så att du vet vad du har att förhålla dig till.
När din karens har löpt ut har du möjlighet att söka uppdrag även på hemmaplan.
Vad kan du göra under karenstiden?
Karens betyder inte att du står utan uppdrag. Det betyder att du under en period tar uppdrag hos andra vårdgivare än din tidigare arbetsgivare. Många ser det som en möjlighet:
- Prova nya miljöer. Variation och nya erfarenheter är en stor del av konsultlivet.
- Ta uppdrag på annan ort. Rätt person på rätt plats innebär ofta uppdrag på annan ort än hemorten. Hos Sanandum garanteras du då eget boende med egen dusch/WC och kök med god standard (FOR GOOD LIVING).
- Planera med din konsultchef. Måste du arbeta på hemmaplan och har karens? Kontakta din konsultchef för information om hur du kan få uppdrag på din bostadsort.
Läs mer om vad konsultlivet innebär i vår artikel om att jobba som konsultsjuksköterska.
Därför spelar din konsultchef roll
Karens är ett bra exempel på varför människan du har att göra med betyder mer än villkoren på papper. Vår erfarenhet är att villkoren hos många bemanningsföretag liknar varandra. Skillnaden ligger i om din konsultchef hjälper dig att planera smart.
En bra konsultchef frågar om din karens redan vid första samtalet, matchar dig med uppdrag som fungerar under tiden och följer upp både under och efter uppdraget. Uppdragen ska avlösa varandra i den takt du önskar (FOR GOOD CONTINUITY). Vill du veta vad du ska titta efter? Läs vår guide om att välja bemanningsföretag.
Karens och FOR GOOD
Kortsiktiga vinningar får under inga omständigheter gå före långsiktigt goda relationer med konsulter och vårdgivare. Det gäller även här. Karensregler finns för att vårdgivare ska kunna behålla sin personal, och vi respekterar dem. Samtidigt vill vi att du som konsult ska kunna arbeta tryggt och orka över tid.
För vårdgivare handlar vårdbemanning om att avlasta arbetsgruppen när det råder personalbrist i vården, inte om att locka över deras egen personal. Det är så vården blir hel.
Vanliga frågor
Hur lång är karensen?
I regel 6–12 månader efter avslutad anställning. Exakt vad som gäller beror på din tidigare arbetsgivare.
Gäller karens hos alla vårdgivare?
Karensen gäller din före detta arbetsgivare. Under karenstiden kan du ta uppdrag hos andra vårdgivare.
Kan jag jobba på min hemort under karenstiden?
Det beror på din situation. Kontakta din konsultchef för information om hur du kan få uppdrag på din bostadsort.
Vad händer när karensen har löpt ut?
Då kan du söka uppdrag även på hemmaplan, inklusive hos din tidigare arbetsgivare.
Gäller karens även fysioterapeuter, arbetsterapeuter och socionomer?
Det beror på den arbetsgivare du lämnar. Fråga din nuvarande arbetsgivare och prata med din konsultchef.
Funderar du på att bli konsult?
Prata med en av våra konsultchefer om din karens och dina möjligheter. Ring 020-15 15 01 eller mejla kontakt@sanandum.se. Välj vårdbemanning FOR GOOD.